Vitlök- och citronkyckling med pinjenötter

Ett gott sätt att använda vitlök och citron - en kombo som ju alltid är gott.
  • Till ca 500 gr kyckling använder jag
  • 1 citron (riv skalet och pressa juicen)
  • 1 skvätt kalvfond
  • knappt 1/2 dl riven parmesan
  • knappt 1/2 dl pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta - finhackad (godare än pressad)
  • 2 dl vatten
  • (samt för avsmakning:
  • 1/2 tsk socker
  • Salt + Vitpeppar)
  • Redning

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna så de blir gyllenbruna.
Fräs vitlöken i mkt olivolja men inte så den blir brun. Ta upp ur pannan o lägg på ett fat vid sidan. Fräs kycklingen i smör el. olja, och när den fått färg lägger man tillbaka vitlöken. Dra av pannan och lägg i resten av ingridienserna. Blanda runt och ställ tillbaka på pannan och sätt på ett lock och låt puttra på svag värme. (Gissningsvis en 20 minuter iallafall - om det är för lite vätska kvar, spä med lite mer vatten). När vätskan reducerats lite och kokat ihop sig sådär gojsigt så smakar man av med sockret, salt och peppar. Ev. kan man nu ha på mer citron om det behöver fräschas upp, alternativt mer fond om det saknas fyllighet. Red av såsen så den inte är så rinnig. Om man har något kryddgrönt hemma så släng på det. Funkar bra med både persilja, oregano och basilika.

Jättegott att äta till helstekta små burkpotatisar, som fått steka långsamt i en smörad panna, samt blivit saltade, vitpepprade och kryddade med muskot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar