Smulpaj med bär

Det finns ju massor av smulpajsrecept, och jag hade inte tänkt att ha med så mycket bakrecept här i bloggen men inga regler utan undantag. Den här pajen blev så god ikväll att vare sig vi eller gästerna (dvs vi vuxna) ville dela med oss till barnen utan fick dem att välja glass istället ;-) Jag lovar, de får pannkakor imorgon!

Till bärdelen:
  • 250 gr frusna hallon (ca ett litet paket)
  • 250 gr frusna björnbär (ca ett litet paket)
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
Till smulet:
  • 3/4 dl socker (byt gärna ut lite av det mot farinsocker om du har)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1/2 dl mortlade el hackade hasselnötter
  • 125 gr rumsvarmt smör

Sätt ugnen på 225 grader (gäller vanlig över och under, ej varmluft).

Blanda bärdelens socker och potatismjöl i en skål. I en insmörad pajform lägger man bären. Strö över socker och potatismjölsblandningen. Ta en sked och rör runt lite så strö-blandningen blandas med bären.

Blanda de torra ingredienserna till smulet i en bunke. Gegga i smöret. Även om det är geggigt så är det lättast o garanterat snabbast att göra det med handen. Fördela gegget hyffsat jämnt över bären.

Grädda i 20 minuter. Servera med vispad vaniljvisp. Mums.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar